Mindennapi kenyerünk: önbizalomtippek másként

Önbizalom tippek, másként

Írtam kritikát, posztoltam számomra nem tetsző jelenségekről, de nem tértünk ki a valós önbizalom építésének mikéntjére. Ami az én piros gombom a témában, hogy azt erősítik bizonyos irányzatok, hogy létezik gyors megoldás. Van instant megvilágosodás és lehet ezt fájdalom nélkül, gyorsan, hatékonyan csinálni! Meglovagolva a mai kor elvárását, hogy nekem minden most és azonnal kell. A fogyasztói társadalom szellemében, minden eldobható és cserélhető és lehetőleg nem kell melózni érte….

NEM lehet!

Gondold végig! Építesz egy házat, ott vannak a tervrajzok, látod, hogy fog kinézni. Te sietsz és költözni akarsz! Használni akarod és élvezni az előnyeit! Nem építesz alapot? Csak a falakat húzod fel és a tetőt csináltatod meg, hogy ne essen be az eső? Megteheted, de az így létrehozott házad az igénybevételtől előbb, utóbb meg fog rogyni! Stabil alapok nélkül nem bírja a terhelést! Vagy talán még jobb példa, ha használt házat veszel, és azt akarod széppé, a mai igényeidnek megfelelően használhatóvá tenni! Nem az alapok, tartószerkezetek vizsgálatával kezded? Csak a falakat fogod lefesteni, csudi szép tapétával beborítani? Az alatta maradó repedések, penész foltok ott léte nem érdekel? Ha csak elfeded, nem orvosolod a meglévő problémát, nem szünteted meg a hiba forrását, tönkre teszed azt is, amivel elfedted! Csak idő kérdése…..

Gondolkodj úgy magadról, a személyiségedről, mint erről a házról! Az építkezés egy folyamat. Időt és energia befektetést igényel. Tárd fel a „hibákat”! Az életedben visszatérő, neked stresszt okozó helyzetek milyen érzelmeket váltanak ki belőled? Innen ered az önbizalom hiány is. Keresd meg, honnan datálódnak! Ott a „hiba”! Ott javíts!

A mélyben, múltunkból hozott, tudat alattiban lévő fájdalmaink okozzák a jelenben lévő problémáinkat, melyeket létrejöttük pillanatában személyiségünk, habitusunk függvényében hárítási mechanizmusokkal rejtettünk el magunk elől. Ezek túlélésünk eszközei.

Ezek a szép, új tapéták a repedt, penészes falainkon! Ezeket érdemes megkeresni, feltárni, javítani!

Hosszú távon ennek van értelme és ebből lehet építkezni, mert az önbizalom alapja az önismeret. A magam, viselkedésem, reakcióim megértésével ismerem meg önmagam. Fogadom el és szeretem meg az addig hibának, negatívnak vélt ezzel magamban is elítélt személyiség részeimet. Naaa, ebből a megértésből ered, építhető a valós önbizalom.

De ez melós!