Nem, nem jobb! Más ….

Nekem már ez az értékrendbe állítás sem jön be. Miért meghatározó a kor?  A nő mindegy hány éves, akkor is nő! Alapvetően azt vallom, nincs jobb meg rosszabb, más van! Nem lehet összehasonlítani és nem leszek jobb attól, hogy a másikat bármely megközelítésből rosszabbnak, magam alatt lévőnek tekintem.

Igen, egyre több az olyan kapcsolat, ahol a férfi fiatalabb, akár sokkal fiatalabb, mint a nő. De érdemes tudni, hogy ennek nincs köze ahhoz, hogy a 40 feletti nő jobb lenne, mint a fiatalabbak.

Állj a tükör elé és lásd magad őszintén! Én 40 felett, két gyerek után, a gravitáció áldásos hatását is figyelembe véve – tekintsünk el a plasztikai műtétek igénybevételével elért eredményektől- már sosem leszek, lehetek olyan, mint a 20 éves lányom. Külsőre, testre, feszességre, üdeségre. De számít ez igazán? Nem!

Amelyik férfinek ezek a szempontok a dominánsak, az sosem fog kezdeni egy érettebb nővel. Vagy ha igen, akkor maximum egyszeri kíváncsiságból, de azt nem nevezném kapcsolatnak még az én nem túl szokványos látásmódomból sem. Kategorizálhatnánk itt a férfiakat is koruk, érzelmi intelligenciájuk, hozott mintáik alapján, de abból könyv lenne.

Ha erősen általánosítunk és csak néhány alap szempontot veszünk figyelembe:

  • a férfi, akinek már van gyereke; nem akar több gyereket és elsősorban a biztonságra utazik. Megégette már magát a fiatalabb korosztállyal, úgy érzi „csak” apának akarják és ezt ő már nem vállalja. A 40-es nő, sokszor felnőtt gyerekekkel, biztonságos. Nem tervez és nem akar gyereket. Nem apa lehetőségként tekint rá, hanem férfiként.
  • a férfi, akinek nincs még gyereke; még ő is gyerek, szinte korától függetlenül. Nem vállal felelősséget. Nem tud, nem akar elköteleződni! Csak a számára fontos dolgokért, a hobbijáért él. Ebbe nem fér bele a hagyományos családkép. Ezért a 40 feletti nő itt is biztonságos….

Ha eltekintünk a gyerekkérdéstől, akkor ott a tény, hogy az a nő, aki húszon, harminc évesen nem értette, nem élte meg nőiségét, nem tudott kiteljesedni benne a nagyobb elvárások, mint az anya szerepre való törekvés és annak „tökéletességre” való vitele után, ezeket letéve teljesedik be, éli meg önmagát nőként. A megfelelési kényszerek nagy részén túl egyensúlyba kerül önmagával. Van egy belső ereje, harmóniája. Ez sugárzik lényéből, nyújt jó érzést, stabilitást párjának, környezetének. Magabiztos és önálló. Na ez az, ami mássá, ebből a nézőpontból jobbá és kívánatosabbá teszi a fiatalabbaknál vagy akár saját korosztályán belül. De ez sem jelenti azt, hogy ide minden nő elér és azt sem, hogy húszon évesen ne tarthatna itt valaki!

Számomra a lényeg továbbra is az, hogy nincs jó, jobb, rossz, rosszabb a korban sem. Senki nem érhet el egy kort anélkül, hogy kihagyta volna az előtte lévőt! Van ismerősöm, aki közelebb a hetvenhez is abszolút nő, sőt díva! Pedig sosem volt művésznő! Nála 15 évvel fiatalabb párjával él, aki tenyerén hordozza immár két évtizede! És MINDEN tekintetben élnek! Tudom, hogy nem ez az átlagos, de jó látni, hogy lehet így is!

Amikor 20 voltam el nem tudtam volna képzelni, hogy 40 után is van élet. Hogy anyám még nő és kívánhatja, egyáltalán eszébe jut a szex! Most el nem tudom képzelni, hogy mit nem tudtam elképzelni akkor!