Ismerek sok nőt, de férfit is, akik olyan kapcsolatban élnek, aminek már régen vége.
Mitől van vége? Attól, hogy belül már érzed és sokszor már meg is fogalmazod, időnként ki is mondod, hogy titeket már nem tart össze semmi, hogy csak a gyerekek miatt, hogy egyedül nem tudsz megélni, hogy –és ez a leg őszintébb- félsz egyedül!
Keresed a külső segítséget, keresed a külső okokat, a felmentést magadnak …. de, ha már legalább ideáig eljutsz, hogy kimondod ”FÉLEK EGYEDÜL LENNI!”, akkor már legalább őszinte vagy… magaddal

Mert az a baj, hogy az emberek elhitetik magukkal, hogy a környezetüknek kell megmagyarázni a miérteket… Pedig nem! Magadnak magyarázod, magadat erősítgeted a hárításaidban a félelmeiddel szemben!

Életünk elején, mikor otthonról elköltözve bekerülünk egy kapcsolatba és az otthoni után egy új megfelelési keretben, újra függve valakitől, nem tudva kik vagyunk, és mire vagyunk képesek, mit szeretnénk magunkban, magunktól, élnünk egy életet, mely nem a mienk. És vannak, akik az első kapcsolatból rögtön egy következőbe mennek. Megint nem maradva magukban, magukkal!

Függők, társfüggők…. Mert sokkal kényelmesebb, nem jobb, nem kielégítőbb, de kényelmesebb, komfortosabb támaszkodni valaki másra, akár anyagilag, akár érzelmileg!
Csak ott a bibi, hogy az ember maga elől nem menekülhet! Magával maga marad 0-24-ben! Aki nem szeret, nem tud, nem akar önmagával lenni, akinek mindig szüksége van valakire, aki keretet ad az életének, az nem vállal felelősséget önmagáért!

Lehet így is, de megéri? Előbb utóbb az új kapcsolat is olyan lesz, mint a régi. Előbb utóbb az új is nyomasztani fog, és rájössz, hogy ismétled az előzőt. Lehet külsőségekben más az új társ, lehet nem is úgy indult a kapcsolat, mint a régi, de kísértetiesen ugyanoda vezet!

Mert ha te nem változol, ha te nem ismered meg magad, ha te nem vállalsz felelősséget önmagadért, akkor mi változna? A világ nem változik! A magunk változásával mi látjuk másként a körülöttünk lévőket, a világot. A mi változásunkra reagál a külvilág másként!

Figyeld meg magad! Először apró dolgokban viselkedj másként, mint eddig tőled megszokott, és meglátod, milyen más reakciókat váltasz ki a környezetedből! Hidd el, ha te nem változol, nem változik körülötted semmi!

„Légy te a változás, amit a világban látni szeretnél”
Sai Baba