Mi a boldog párkapcsolat titka?

Sokszor és sok helyen olvashattok, hallhattok a boldog párkapcsolat titkáról, mert ez a kérdés mindenkit foglalkoztat, hiszen ki ne szeretne egy számára boldog kapcsolatban élni?!

Kimondhatjuk, hogy kapcsolataink minősége határozza meg életünk minőségét!

A párkapcsolati coachingok, tanácsadások és az önismereti csoportjaim tapasztalatainak tanulságát szedtem nektek egy kis csokorba!

1. Legyél tisztában azzal, valójában mit jelent Neked a párkapcsolat!

Nem szoktunk gondolkodni azon, hogy nekünk mit jelent a párkapcsolat! Természetesnek vesszük, de nem fogalmazzuk meg még magunknak sem. A párkapcsolat elején, a szerelem hevében – vagy amikor keressük a párunk, akivel majd megélhetjük ezt a csodálatos rózsaszín mámort – csak annyit fogalmazunk meg magunknak, csak annyi van a fejünkben, amennyi a szokványos társadalmi tradíciók, szokásos kapcsolati sémák mentén mozog!

Pedig gondold végig!

Ahány ember annyiféle! Mindannyian mást hozunk magunkkal, másként szocializálódtunk, mások a hozott mintáink. Ráadásul életünk folyamán, más-más életkorban, lehetnek nagyon mások a magunk igényei! Nem mindegy, hogy húszas éveid elején, harmincon túl – egy-két gyerekkel-, vagy negyven felett fogalmazod meg magadnak, hogy mit jelent neked a párkapcsolat! Mi az a kapcsolati minőség és dinamika, ami neked az éppen kielégítő. Próbáld meg az aktuális élethelyzetednek megfelelően definiálni saját magad számára. Szerencsés, ha a kapcsolat elején tisztázni tudjátok egymással, kinek mi az igénye!

2. Tudd, mi a Te szeretet nyelved!

Írj egy listát, mi az a tíz dolog, amitől egy kapcsolatban szeretve érzed magad? A lista megvizsgálásával, kiértékelésével könnyen megtudhatod a saját szeretetnyelvedet!

Szavak?

Tettek?

Érintések?

Gondoskodás?

Együtt töltött minőségi idő?

Fontos, mert, hiába szeret a másik, ha nem egyezik az ő szeretete, szeretetnyelve a tieddel, nem fogod érezni, mert mindig marad majd benned egy hiányérzet! Ellenben, ha Te tisztában vagy a magad szeretetnyelvével, akkor tudathatod a másikkal, segíthetsz neki jól szeretni Téged!

Mert nem az a helyes szeretet, hogy úgy szeretlek, ahogy szerintem jó és nekem kényelmes, hanem az, ha ezt úgy teszem, ahogy neked jó!

Persze ez akkor az igazi, ha Te is tisztában vagy azzal, mi a párod szeretetnyelve és azt adod, amire Neki van szüksége!

3. Lásd tisztán a saját szexualitásod!

Tagadhatjuk, háríthatjuk, de ettől még igaz, hogy egy párkapcsolat szinte legfontosabb építő köve a szex! Mennyire illünk egymáshoz ebben a tekintetben? Mennyire hasonló a habitusunk? Mi számít minőséginek számunkra a szexben? Mennyire hasonlóak a vágyaink? Hosszú távon az a kapcsolat marad boldog, ahol a szexualitás mind két fél számára kielégítő! Ehhez azonban nem árt tisztán látni a magunk szexualitását!

4. Tanuld meg megérteni és megfogalmazni az érzéseidet!

Családállításokon rendkívül szembeötlő, mennyire nem tudják megfogalmazni az érzéseiket a résztvevők! Szavaink sincsenek rájuk igazán! Nem tanítottak meg minket megfogalmazni az érzéseinket. Ha megkérdezem,” Hogy vagy?”, a válasz általában ”Jól” vagy “Nem jól” és, amikor kérem, hogy ezt pontosítsák, bajban vannak! Pedig, ha te magad nem vagy tisztába velük, hogy várod el a másiktól? Ismerd meg és fel az érzéseket melyek benned vannak!

A párod NEM gondolatolvasó!

És a végén a legfontosabb!

5. Kommunikálj, hovatovább kommunikálj tisztán!

 Mondom még egyszer!

A párod NEM gondolatolvasó!

A “ Ha szeretne, tudná!”, nem helytálló!

Te szereted!

Tudod, mit érez és, mit gondol?

Kommunikáció nélkül nincs boldog kapcsolat! Nemhogy boldog nincs, semmilyen! És ez nem “csak” a párkapcsolatokra vonatkozik, hanem minden kapcsolatunkra! Ha nem mondjuk ki az érzéseinket, a gondolatainkat akkor igazán csak a fejünkben lezajló gondolataink spiráljában monologizálunk és csodálkozunk, hogy nem jutunk előre, hogy nincs vagy, ha van is nem boldog, nem kielégítő a párkapcsolatunk…

A párkapcsolati coachingra, házassági tanácsadásra hozzám járó párokon látom, hogy milyen kevésen múlik a boldogság!

Mennyire fontos, a szereteten túl, az önismeret! Mennyire nélkülözhetetlen alapja a kapcsolatoknak a tiszta kommunikáció!

Merj változni és változtatni!

A jó hír, hogy mindenki alkalmas a boldog, kielégítő párkapcsolatra csak kellő önismeret szükséges hozzá!